2011. október 5., szerda

Mákos guba

Na, kérem, a mákos guba, az a mákos guba! Hungarikum a javából, legalábbis az óceán túlpartján szörnyülködve csapja össze a kezét minden rendes nép – már aki lejött a szerről –, és hányja a keresztet a rengeteg mák hallatán.

  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 vajaskifli

A kiflit érdemes néhány nappal az elkészítés előtt beszerezni, hogy ki tudjon száradni. Ha van időgépünk, ez egyszerű, mert ha tudjuk, hogy holnap lesz mákos guba, gyorsan elszaladunk tegnapelőtt a közértbe és megvesszük a kiflit.
A jól kiszáradt pékárut fölszeljük ujjnyi vagy akár vastagabb szeletekre, és sarkokat gondosan elrejtjük, mert kieszi aki a kiflisarkokra vadászik.
Közben föltesszük a tejet, és egy kicsit nem figyelünk oda, hogy hamarabb felforrjon. Amikor kifut, erősen fújunk, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, és végül az egészet rálocsoljuk a nagy tálba készített száraz kiflikre.
A mákot és a cukrot akár össze is lehet keverni, de külön is rá lehet önteni az átmelegedett és szottyos kiflidarabokra. Egy lapáttal óvatosan átforgatjuk, hogy egyenletesen mákos és cukros legyen, majd tálaljuk. Egyszeri étkezésre kábé négy személynek vagy két mákos guba őrültnek elég.
Ha marad porcukor, akkor a tálaláskor hintsünk rá egy keveset sokat, mert úgy még szebb és még jobb!

Elkészítési idő: 15 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése