2011. október 15., szombat

Vörösboros marhapörkölt

A nagy kedvenc.
Csak akkor kezdek neki, ha biztosan legalább három szabad órám az elkészítéséhez. Lehet ugyan siettetni, de minek? Az nem lesz olyan, mintha megadnánk a módját!

  • 1 kg marhalábszár (Én 1,3 kg-ból csináltam, mert annyit adtak a hentesnél.)
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hegyes paprika
  • 1-2 dl vörösbor
  • Olaj

Látható, hogy alig kell hozzá valami. Mások tesznek bele köményt, paradicsomszószt, de én az egyszerű dolgok híve vagyok.
A hagymát fölaprítom, kevés olajon üvegesre, barnára párolom. Amíg a hagyma készül, kockára vágom a húst. A nagyon inas vagy fehér részeket nem mind használom föl, hadd örüljenek a macskák is. Mindet azonban nem szabad kivágni, mert attól lesz jóízű.
Ha kész a hagymás alap, pirospaprikát szórok rá, megsózom, és rádobálom a húst. Kis lángon – ami nálam 10/4-es fokozatot jelent –, pirítom, és amint levet ereszt, egy deci vörösborral felöntöm.
Rászelem még a fokhagymát és a csípős paprikát, de innentől már csak forgatni kell, és ha nagyon elfőne a lé, akkor kevés borral pótolni. Sietni nem érdemes, a marhának idő kell, amíg megpuhul.
Amikor kész, krumplival, galuskával, rizzsel vagy tésztával tálalom. Jól esik hozzá egy kis csípős savanyúság és a megmaradt vörösbor.
(A kisebbik lányom ezt a verziót utálja, csak a vizes – vörösbor mentes – verziót eszi meg.)

Elkészítési idő: 2, 2 és fél óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése